Rembrandtlaan 13, 2102 BN Heemstede 023-5282180 sjef@sjefspianoles.nl

Lodewijk Crommelin

Lodewijk CrommelinVan zelfstudie naar lesgeven

Tijdens mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium en daarna aan het muziekinstituut van de University of Houston in de Verenigde Staten ging ik me bezighouden met het overdragen van mijn muzikale en pianistische kennis aan anderen, en ontdekte dat dat een vergelijkbare weg vol ontdekkingen en verrassingen is als het pianostuderen zelf. Als je zelf studeert en optreedt ben je zo vreselijk met jezelf bezig en kom je jezelf nogal eens tegen. Met het lesgeven richt je je juist op de leerling om die het beste uit zichzelf te halen zodat hij/zij zoveel mogelijk voldoening haalt uit de muziek. Dat is buitengewoon boeiend, want iedere leerling is weer anders en ik pas mijn manier en methodes van lesgeven dus altijd aan aan wat de leerling kan en wil. En als je merkt dat een leerling steeds meer leert en vooruitgaat is dat voor mij als docent het grootste genoegen. Ik geef les aan leerlingen van alle leeftijden en niveaus, aan beginners, gevorderden en leerlingen als Sjef Doeve, die enkele jaren geleden met succes zijn opleiding aan de Schumann Akademie voltooide.

Lodewijk CrommelinConservatorium

Aan het conservatorium studeerde ik eerst bij Marcel Baudet in de afdeling voor jong talent en vervolgens bij de Russische pianist Naum Grubert. Tegelijkertijd studeerde ik muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Op het conservatorium kwamen verschillende pianisten langs en zo heb ik nog masterclasses kunnen volgen bij Lazar Berman, Ivan Moravec, György Sándor en nogal wat anderen, waaronder mijn laatste leraar Abbey Simon, bij wie ik nog in de V.S. verder ging studeren.

Naast het lesgeven aan privéleerlingen en aan de Vrije Muziekschool Spaarne houd ik me bezig met begeleiden en coachen van zangers en instrumentalisten en geef ook regelmatig concerten. Ik heb twee CD’s uitgebracht, een met pianomuziek van de Amerikaanse componisten Samuel Barber en Charles Griffes en een CD met impressionistisch werk van Debussy, Griffes, Liszt en Albéniz.