Rembrandtlaan 13, 2102 BN Heemstede 023-5282180 sjef@sjefspianoles.nl

Sjef Doeve

Sjef Doeve

Hoe het begon

Inmiddels is het zo’n veertien jaar geleden dat ik als pianoleraar in Heemstede met het geven van muziek- en in het bijzonder pianoles begon. Ik startte zelf met pianospelen toen ik zeven was. We waren net uit Indië aangekomen, woonden in Amsterdam Zuid bij Lies de Waal in. Zij gaf pianoles en ik zat gebiologeerd op de trap te luisteren. De uitvoeringen waren in het muzieklyceum.

Daarna kreeg ik les van Liesbeth Vel in het conservatorium in de Bachstraat, of bij haar thuis in de Wouwermanstraat. De uitvoeringen vonden plaats in de Bachzaal.

Tijdens mijn carrière als leraar Frans was het pianospelen altijd aanwezig in de vorm van samenspel of begeleiden. Na mijn pensionering besloot ik de Schumann Academie te volgen. Daar ben ik na zeven jaar studie  vertrokken met het diploma Docerend Musicus (DM) / Bachelor of Music op zak.

Lodewijk Crommelin was de pianodocent die mij begeleidde op het pad naar het speelexamen. Daarnaast volgde ik een aantal lessen bij Marc Pauwels. Aan het Conservatorium van Amsterdam volgde ik met veel plezier twee semesters als toehoorder de repertoire klas van pianist Ralph van Raat. Daarin wordt met de pianostudenten de 20e en 21e eeuwse pianoliteratuur behandeld en gespeeld. Ook volgde ik de eerste jaars colleges  Lichte Muziek van Wobbe Kuiper aan de Schumann Academie.

Al na het eerste studiejaar kwamen de verzoeken van mensen uit de buurt  om ze les te geven.

Daarbij waren volwassen vergevorderden, kleintjes van 6 jaar en ouder, middelbare scholieren, volwassen ‘herintreders’ zowel als debutanten. Juist die variatie maakt het lesgeven voor mij zo interessant en uitdagend.

Dat geldt ook voor de verschillende muziekstijlen. Als klassiek geschoold pianist was het voor mij een groot plezier om te ontdekken hoe leuk lichte muziek  kan zijn, of improviseren. En afhankelijk van de  smaak en het verlangen van de leerling zoek ik naar vormen en stukken die daarbij op weg helpen of passen.

Docent

Eigenlijk heb ik vanaf mijn 22e altijd les gegeven. Dat was 40 jaar als leraar Frans in Amsterdam, Hoofddorp en Heemstede, waar ik ook een tiental jaren conrector was. Ik genoot enorm van het contact met de leerlingen en het overdragen van de taal en de cultuur.

Leerlingen Sjef Doeve - jong en oud

Datzelfde plezierige gevoel heb ik als ik pianoles geef, en eigenlijk maakt het niet veel uit of de leerlingen jong of oud, gevorderd of beginnend zijn, elke leerling is voor mij een eigen geheel van kwaliteiten, gevoelens en ambities. Het is iedere les weer een uitdaging om daarvoor een passend menu van activiteiten, oefeningen of informatie te bedenken. Ik zing graag en veel met de leerlingen, probeer ze ook zelf te laten zingen of althans te neuriën omdat voor mij klank begint met adem, zang en ritme. En niet met het aantikken van de goede noten.

Bij de opleiding tot docerend musicus (DM) kreeg ik een grondige theoretische basis mee om het lesgeven ook in een goede vorm te doen en te voorzien van een interessante inhoud. Uiteraard was er ook een praktisch gedeelte in de opleiding aan de Schumann Academie. Ik volgde daartoe lessen bij Lodewijk Crommelin  en Marc Pauwels en legde in 2012 het praktijkexamen af bij de Stichting Nederlandse Vakdiplomering Muziek SNVM

EPTA

Gelukkig is er een uiterst professionele en enthousiaste piano-docenten vereniging EPTA, waar ik ruim 10 jaar lid van ben. De vereniging organiseert jaarlijks Landelijke Graadexamens Piano (LGP) voor leerlingen van alle niveaus. Desgewenst kan een leerling zich met mijn hulp daarop voorbereiden. 

Logo EPTA

Samenvattend: het is mijn doel om met de leerling samen er uit te halen wat er in zit, plezier in de les en het pianospel te krijgen en te houden op weg naar een eigen muzikaal pad.

Bij muziek maken hoort ook het musiceren met en voor anderen. Om dat te leren ervaren organiseer ik in principe twee keer per jaar een voorspeelmiddag- of avond. Het lijkt eng maar de ervaring leert dat het daarna een feestelijk en trots gevoel oplevert.